Χωρίς σίτιση και στέγαση πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τα αυτονόητα και για την εποχή μας απολύτως αναγκαία, ζητούν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βλέπουν να χάνεται το δικαίωμα σίτισης και στέγασης για τους...
περισσότερους, κάτι που εξέφρασαν μέσα από συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και λίγο αργότερα μέσω παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μέχρι την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι σπουδαστές που πρόσκεινται στο Μ.Α.Σ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), κατήγγειλαν πως παρά το γεγονός ότι το κονδύλι για τη σίτιση αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά μισό εκατομμύριο ευρώ (από 2, σε 2,5 εκατομμύρια το χρόνο), οι φοιτητές που είχαν δικαίωμα στη σίτιση από 2000 έχουν συρρικνωθεί στους 480, ενώ όπως ισχυρίζονται, μειώθηκαν κατά 30 οι φοιτητές που δικαιούνταν στέγαση σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται αυτοί οι ελάχιστοι φοιτητές που έχουν δικαίωμα σίτισης, τις τελευταίες εβδομάδες σιτίζονται μόνο με σούπες.
Οι φοιτήτριες και μέλη του ΜΑΣ κ. Μαρία Γκιτάκου και Αφροδίτη Μπαμπαΐτη μεταξύ άλλων, τόνισαν στη συνέντευξη τύπου:

«Αυτή η κατάσταση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Έχει στόχο με ονοματεπώνυμο: είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε.Για την κυβέρνηση η δωρεάν σίτιση και στέγαση αποτελούν «κόστος».
Θέλουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους πελάτες. Φορτώνουν το κόστος σπουδών και τα βάρη της κρίσης στην πλάτη των λαϊκών οικογενειών». Οι ίδιες συμπληρώνουν «τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη για δωρεάν σίτιση και δωρεάν στέγη, την ίδια στιγμή μειώνεται κατά 70% ο αριθμός των φοιτητών που σιτίζονται υπερπλασιάζοντας τα κέρδη του εργολάβου στα εστιατόρια ενώ η τεράστια ακίνητη περιουσία του πανεπιστημίου, κτιριακά συγκροτήματα, γραφεία, κληροδοτήματα, οικόπεδα- φιλέτα αξιοποιούνται από επιχειρήσεις ή αφήνονται να ρημάζουν»

«Δεν μας ενδιαφέρει να χάσουμε εξάμηνο από τη στιγμή που δεν έχουμε καθηγητές για να κάνουμε μαθήματα, δεν έχουμε σπίτια για να μείνουμε να σπουδάσουμε, δεν έχουμε σίτιση για να φάμε.
Θέλουμε ένα σωστό πανεπιστήμιο το οποίο να προσφέρει κοινωνικές παροχές και δημόσια και δωρεάν παιδεία» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γκίτη τονίζοντας πως «στο νησί υπάρχουν αναξιοποίητα κτίρια όπως το παλιό νοσοκομείο και το παλιό ΙΚΑ που θα μπορούσαν να στεγαστούν φοιτητές είτε για τη σίτισή τους ή ακόμη και για μάθημα, γιατί πληρώνουμε 58.000 ευρώ στο ξενοδοχείο που έχει ενοικιαστεί, θα μπορούσε λοιπόν να αξιοποιηθεί».



Πηγή: rodiaki.gr

 
back to top

back to top