Skyfall: Όταν (και) ο James Bond, έγινε κοινός θνητός


Skyfall: Όταν (και) ο James Bond, έγινε κοινός θνητός

Δεν ξέρω πόσοι ικανοποιήθηκαν από το Skyfall. Οι κριτικές που διαβάζω είναι μοιρασμένες. Άλλοι το θεώρησαν βαρετό, άλλοι μία από τις καλύτερες ταινίες του James Bond. Εγώ ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

Στο μυαλό των περισσότερων ο ήρωας της ταινίας, ειδικά όταν πρόκειται για κατάσκοπο ή για υπερήρωα, είναι ατσαλάκωτος, αθάνατος, ατρόμητος. Και για αυτό οι ταινίες που πιάνουν έναν τέτοιο ήρωα από την ανθρώπινη πλευρά του, αυτή του θνητού, δεν τυγχάνουν και απόλυτου θαυμασμού. Αυτό που έκανε ο Sam Mendes με τον James Bond, αυτό που έκανε ο Christopher Nolan με τον Batman.

O Mendes τσαλακώνει την περήφανη εικόνα της MI6 και της Μεγάλης Βρετανίας, τη συγχρονίζει με τα δεδομένα της εποχής, κάνοντας την σχεδόν ξεπερασμένη αν και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος. Ο Bond διαλυμένος ψυχολογικά και σωματικά, επιστρέφει για να βοηθήσει την Αγγλία, από μία επίθεση εκ των έσω. Ανατροπές, αποκαλύψεις, προδοσίες, σχέσεις που δοκιμάζονται και απρόσμενες απώλειες συνθέτουν μία ταινία λαμπερή, περιπετειώδης όσο πρέπει, η οποία αναλύει σε βάθος τους χαρακτήρες της σειράς.


Ο Daniel Craig για ακόμη μία φορά αποδεικνύει γιατί είναι ο δεύτερος καλύτερος Bond όλων των εποχών (πρώτο θεωρώ των Sean Connery), η Judi Dench παίζει ενδεχομένως τον τελευταίο ρόλο της καριέρας της λόγω της σταδιακής τύφλωσης της, έναν ρόλο κομβικό και καθοριστικό στην ταινία. Τελευταίο, και όχι τυχαία, άφησα τον Javier Bardem, ο οποίος για άλλη μια φορά τσαλακώνει την εικόνα του για τις ανάγκες του ρόλου του, και που για άλλη μια φορά παίζει εξαιρετικά. Παρότι ο ρόλος του πέφτει σε κλισέ, ωστόσο η υποκριτική του Bardem και η ικανότητα του να υποδύεται ιδιαίτερους χαρακτήρες, τον κάνει να κλέβει την παράσταση και να γίνεται, αναμφισβήτητα, η έκπληξη της ταινίας.

Η αλήθεια είναι πως, δεδομένου του Skyfall, οι άλλες δύο συνέχειες του James Bond με τους κατασκόπους να ανήκουν σε μία ψυχροπολεμική εποχή, θα παρουσιάσουν έναν ήρωα ενταγμένο στη νέα πραγματικότητα κάτι που είναι επιτακτικό για την εξέλιξη της σειράς και του ήρωα. Χωρίς να είναι λιγότερο cool από τις προηγούμενες ταινίες, ο Βond μεγαλώνει, προσπαθώντας να αποδεικνύει διαρκώς την αξία του, με τη γοητεία του, τις ικανότητες του και την κομψότητα του, συνδυασμένα με Martini shaken not stirred…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top