Πολιτικά κίνητρα στη βράβευση του «Argo» βλέπει το Ιράν


Το << Argo >> , με σκηνοθεσία του Ben Affleck και με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν η ταινία που κυριολεκτικά φέτος στην 85η απονομή των Όσκαρ έκλεψε τις εντυπώσεις. Λίγο το περιεχόμενό του αλλά και λίγο η πρωτότυπη μορφή παράδοσης του βραβείου από την Μισέλ Ομπάμα σε απευθείας σύνδεση με το Λευκό Οίκο ήταν αρκετά για να δημιουργηθούν διάφορες υποψίες σχετικά με πολιτικά κίνητρα που κρύβονταν πίσω από τη βράβευση αυτή. 

Τα πρακτορεία Mehr and Fars τόνισαν πως η πολιτική διάσταση της βράβευσης αποκαλύφθηκε όταν η Μισέλ Ομπάμα παρουσίασε το συγκεκριμένο βραβείο και ανακοίνωσε τον νικητή. Τα δύο πρακτορεία αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε προηγούμενες τελετές και «συνέβη μόνο όταν μια αντι-ιρανική ταινία βραβεύεται».
Το πρακτορείο ISNA παρατηρεί με ειρωνεία πως η βράβευση της ταινίας και η παρουσία της Μισέλ Ομπάμα «δείχνουν πως τα κριτήρια των Όσκαρ είναι απολύτως μη πολιτικά».
«Η ταινία δεν άξιζε ούτε από καλλιτεχνική, αλλά ούτε και από τεχνική άποψη τα βραβεία που κέρδισε και οι λόγοι που βραβεύτηκε ήταν αντι-ιρανικοί», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσεϊνί. «Είναι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και επιβολής της άποψης των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η ταινία «Επιχείρηση: Argo» βασίζεται στις εμπειρίες του πρώην πράκτορα της CIA, Τόνι Μέντεζ, για τη διάσωση έξι αμερικανών διπλωματών από την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της «κρίσης των ομήρων» στον Ιράν το 1979. Με τον όρο κρίση των ομήρων γίνεται αναφορά στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ όταν 52 Αμερικανοί κρατήθηκαν όμηροι στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη από μια ομάδα ισλαμιστών φοιτητών. Η κρίση διήρκεσε από τις 4 Νοεμβρίου 1979 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 1981. Αφού απέτυχαν διπλωματικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, επιβλήθηκαν οικονομικές πιέσεις στο Ιράν, όπως εμπάργκο σε ιρανικά προϊόντα και δέσμευση ιρανικών καταθέσεων σε αμερικανικές τράπεζες. Ακολούθησαν απειλές στρατιωτικής επέμβασης και μια αποτυχημένη μυστική επιχείρηση διάσωσης των ομήρων, γνωστή με την κωδική ονομασία << Επιχείρηση Νύχι του Αετού>> (αγγλ. Operation Eagle Claw), η οποία κατέληξε στο θάνατο οκτώ αμερικανών στρατιωτών και ενός ιρανού πολίτη. Η κρίση έληξε με τη διακήρυξη του Αλγερίου που υπογράφτηκε στις 19 Ιανουαρίου 1981 και η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναμιγνύονταν στρατιωτικά ή πολιτικά στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν. Η κατάληξη της κρίσης χαρακτηρίστηκε ως ήττα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υποψηφιότητα του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Οδήγησε στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη μιας έντονης και μακράς περιόδου εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών. Η κρίση των ομήρων έλαβε χώρα σε μια περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που διαδέχτηκε τα γεγονότα της ιρανικής επανάστασης.
Ως απάντηση, το Ιράν σχεδιάζει μια δική του υπερπαραγωγή με τον τίτλο «Joint Command» και θέμα τα γεγονότα της περιόδου 1979-80, αλλά και τη μυστική επιχείρηση που οδήγησε στην φυγάδευση από το Ιράν έξι αμερικανών διπλωματών.
 
 Πηγή: enet.gr
Επιμέλεια: Σοφία Σαμαρά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top