Η σαμπάνια, το υπέροχο ποτό, έχει και αυτό την ιστορία του. Τον τρόπο κατασκευής του τον ανακάλυψε ένας καθολικός καλόγερος ο δον Περινιόν, κελάρης, δηλαδή αποθηκάριος των κρασιών της μονής του Ωτβιλλιέρ κοντά στο Επερναί, ο οποίος έζησε κατά τον 17ο αιώνα. Και πριν από τον δον Περινιόν όμως η σαμπάνια, δηλαδή το κρασί της Καμπανίας, ήταν περιζήτητη και θεωρούνταν ως ένα από τα 5-6 καλύτερα κρασιά της γης. Αλλά δεν είχε την πρώτη θέση που έχει σήμερα και την οποία οφείλει στο δαιμόνιο εκείνο καλόγερο, που όπως αναφέρει η ιστορία ήταν τρομερός κρασοπατέρας. Ως το 1650 η σαμπάνια δεν άφριζε. Έως τότε βούλωναν τα μπουκάλια της σαμπάνιας με ένα κομμάτι στουπί ποτισμένο στο λάδι. Ο δον Περινιόν είχε πρώτος την έμπνευση να αντικαταστήσει το στουπί με φελό και να προσδώσει έτσι στη σαμπάνια την ιδιότητα να αφρίζει και να διατηρείται. Στην υγειά σας!!