Επιστολή από το ΤΕΙ Πατρών για το "Αθηνά"

Το σχέδιο "Αθηνά" έχει προκαλέσει αναστάτωση σε φοιτητές, μαθητές που σε λίγο καιρό θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, γονείς και καθηγητές. Οι φοιτητές του τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ Πατρών έστειλαν επιστολή στο enikos.gr όπου εξέφρασαν τις απόψεις και την αγανάκτησή τους.

Μεταξύ άλλων, έκαναν λόγω για το μπέρδεμα που θα υπάρξει από εδώ και στο εξής αν ισχύσει το πρόγραμμα, αφού όπως δηλώνουν "Στην περίπτωση μας αλλάζει εντελώς το αντικείμενο σπουδών μας εφόσον χάνουμε τα 2/3 των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων", αλλά και για το ότι με 7.000 φοιτητές να αναγκάζονται να φεύγουν από την Πάτρα και να στέλνονται αλλού, θα πληγεί και η ίδια η οικονομία της πόλης "διότι ο αριθμός των φοιτητών από τις άλλες πόλεις που θα έρθουν είναι πολύ μικρότερος".

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η επιστολή:


Είμαστε η συντονιστική ομάδα του τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων που ανήκει στην Σ.Δ.Ο. (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας).

Μετά την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου "Αθηνά" η Σ.Δ.Ο, Α.Τ.Ε.Ι Πατρών όπως και πάρα πολλές σχολές των Α.Τ.Ε.Ι και των Πανεπιστημίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα συγχώνευσης, μεταφορές αλλά και καταργήσεις με σκοπό την ελαχιστοποιήσει του κόστους της εκπαίδευσης.

Το παραπάνω σχέδιο δόθηκε στην δημοσιότητα σε πρόχειρη μορφή και μέσα σε 45 ημέρες από την δημοσιοποίηση του, ως προεδρικό διάταγμα, πρόκειται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβρη του 2013.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση των τμημάτων της Σ.Δ.Ο. του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, το σχέδιο έχει ως εξής:
• Το τμήμα Λογιστικής συγχωνεύεται με το τμήμα Μεσολογγίου και μετονομάζεται σε τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, στο Μεσολόγγι.
• Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων συγχωνεύεται με τα τμήματα: Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (Αργοστόλι), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Ληξούρι), Διοίκηση Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων (Μεσολόγγι), Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρας), Εμπορίας και Διαφήμισης (Πάτρας, πρώην-Αμαλιάδας). ΌΛΑ μετονομάζονται σε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων.
• Το τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων (που ανήκει στην Σ.Δ.Ο του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών με έδρα τον Πύργο) μετονομάζεται σε τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων.
• Το τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων συγχωνεύεται με το τμήμα Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. (Πύργος), Εφαρμογών Πληροφορικής στην Οικονομία και στην Διοίκηση (Αμαλιάδα) και σχετικά αβέβαιο προς συγχώνευση με τα τμήματα Εφαρμογών Πληροφορικής στην Οικονομία και στην Διοίκηση (Μεσολόγγι) και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (Ναύπακτος) ΌΛΑ μετονομάζονται σε τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής με έδρα την Πάτρα και μεταφορά από Σ.Δ.Ο. σε Σ.Τ.Ε. (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών).

Δηλαδή, 7000 ενεργοί φοιτητές φεύγουν από την πόλη της Πάτρας και χάνετε ένα μεγάλο ποσοστό νεοεισαχθέντων που θα επέλεγαν τα τμήματα της Σ.Δ.Ο. Επομένως προκύπτει μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της πόλης διότι ο αριθμός των φοιτητών απο τις άλλες πόλεις που θα έρθουν είναι πολύ μικρότερος.

Συγκεκριμένα:

Στην περίπτωση μας αλλάζει εντελώς το αντικείμενο σπουδών μας εφόσον χάνουμε τα 2/3 των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας μας επέλεξε το τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων με σκοπό να ασχοληθεί με τρία αντικείμενα: αυτά της Διοίκησης, της Οικονομίας και της Πληροφορικής.

Ζητούμε ανοιχτά την στήριξη σας στον αγώνα μας εναντίον του αντισυνταγματικού νομοσχεδίου επειδή μέσω του μηχανογραφικού μας κάναμε ένα συμβόλαιο με το κράτος να σπουδάσουμε αυτό που εμείς επιλέξαμε για 4 χρόνια. Λέμε ναι σε αλλαγές αν έχουν κάποια λογική, Ακαδημαϊκή, κοινωνική, έστω οικονομική. Αρνούμαστε τις συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί δεν εξυπηρετούν σε κανένα επίπεδο, γιατί δεν είναι αποτέλεσμα πραγματικού διαλόγου, γιατί δεν φαίνεται να προέκυψαν από οποιαδήποτε πραγματική μελέτη σκοπιμότητας.

Είμαστε το μέλλον, και θέλουμε να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό του. Είναι η δική μας ζωή για την οποία μιλάμε.



Πηγή: enikos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top