Να χαρίσω ένα τριαντάφυλλο ή μια φιάλη αίματος;


Δεν θα καταλάβω ποτέ πως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για κόκκινα αρκουδάκια και χνουδωτές καρδούλες και τόσο λίγο για τους συνανθρώπους τους. Καλή και η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αλλά μου είναι αδύνατο να δεχτώ πως όλος ο κόσμος γνωρίζει και γιορτάζει τον έρωτα μια συγκεκριμένη μέρα του Φεβρουαρίου και αγνοεί πως η ίδια μέρα αποτελεί και την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών.
 
Ήξερες ότι 1.000 παιδιά το χρόνο γεννιούνται με κάποια ανωμαλία διάπλασης της καρδιάς; Ότι 40.000- 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από ανατομικά προβλήματα στην καρδιά; Δεν το ήξερες, δεν ασχολήθηκες.

Και εντάξει. Και εγώ μέχρι πριν λίγο καιρό δεν το ήξερα και ομολογώ ότι το έμαθα εντελώς τυχαία. Μη κοροϊδευόμαστε άλλωστε. Καλώς ή κακώς -κακώς βέβαια- οι συγγενείς καρδιοπάθειες δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή πάθηση. Ο καρκίνος όμως;

Ήξερες ότι αύριο (15 Φεβρουαρίου) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου; Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση για τις παιδικές νεοπλασίες και όχι να πουλήσει ένα κάρο μπαλονάκια, καρδουλίτσες, χνουδωτά μαϊμουδάκια, μπιζού και κόκκινα εσώρουχα. Ποιο είναι πιο σημαντικό λοιπόν;

Καλές οι γιορτές, πόσο μάλλον εν μέσω κρίσης που και η ψυχολογία μας χρειάζεται όλο αυτό το «πανηγύρι», αλλά και η οικονομία μας που χρειάζεται να κινηθεί λίγο χρήμα στην αγορά. Αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Όχι να είναι η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου η πιο ιδιαίτερη μέρα του Φεβρουαρίου και να ξεχνάμε μέρες που γιορτάζουν την αξία της ζωής. Άλλωστε, ερωτευμένοι μπορούμε και πρέπει να είμαστε κάθε μέρα. Αυτήν την μέρα όμως ας την αφιερώσουμε σε αυτούς που πραγματικά την χρειάζονται και ας στηρίξουμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top