Οι Έλληνες κατάσκοποι του διαδικτύου

0


Παιχνίδια βιομηχανικών κατασκόπων διαπιστώνεται πως παίζονται και στην Ελλάδα, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επισημαίνει ότι εντοπίζονται τέτοια κρούσματα το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστές Έλληνες.

Μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, σύμφωνα με Τα Νέα, έπεσε θύμα βιομηχανικής κατασκοπείας με την υποκλοπή όλων των ηλεκτρονικών συνομιλιών των στελεχών της έπειτα από επίθεση που δέχτηκε στον mail server της"

Διαπιστώθηκε ότι λογισμικό που υπέκλεπτε επιπλέον ήχο και εικόνα και τα έστελνε διαδικτυακά στη Ρωσία, ήταν εγκατεστημένο στο λάπτοπ του ίδιου του προέδρου της. Δράστης ήταν Έλληνας που μέσω διαδικτύου αποκτούσε πρόσβαση στα δεδομένα.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου της Αστυνομίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαδικτυακής αναζήτησης πληροφοριών με στόχο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

Στην υπόθεση "Κάτια" υπεκλάπη λογισμικό από εταιρεία πολεμικής βιομηχανίας και διατέθηκε παράνομα στην παγκόσμια αγορά.

"Ως εγκέφαλος διεθνούς κυκλώματος εντοπίστηκε άτομο στην Ελλάδα, με συνεργό στη Βρετανία. Συνελήφθησαν σε συντονισμένη επιχείρηση και οι δύο, με τη ζημιά που επέφεραν να υπολογίζεται σε 360 εκατομμύρια δολάρια", επισήμανε ο Μανώλης Σφακιανάκης.

Κατασκοπεία εκ των έσω

Αναφέρθηκε ακόμα στο πάθημα μεγάλης εταιρείας ενδυμάτων. "Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κατήγγειλε υποκλοπή ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων και δυσφήμηση της εταιρείας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ως δράστης συνελήφθη ανώτερος υπάλληλος της εταιρείας, διαχειριστής των προφίλ στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης", υπογράμμισε.

Σε άλλη περίπτωση, πρόεδρος δημόσια Αρχής διαπίστωσε ότι άγνωστο άτομο υπέκλεπτε υπηρεσιακή απόρρητη αλληλογραφία του, με ψηφιακή ανάλυση στα ίχνη καταγραφής του διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η έρευνα, σύμφωνα με τον Μανώλη Σφακιανάκη, έδειξε την εμπλοκή ανώτατου στελέχους της Αρχής. Σε άλλη πάλι περίπτωση, εικοσιπεντάχρονος εισέβαλε στους διακομιστές και στο τηλεφωνικό κέντρο διεθνούς τραπεζικού οργανισμού.

Υπέκλεψε απόρρητα στοιχεία του και χρέωσε τους λογαριασμούς του, παραγγέλλοντας μεγάλη ποσότητα χαρτιού τουαλέτας, λουλούδια και προφυλακτικά με τον λογότυπο της τράπεζας. Εις βάρος του εξεδόθη ευρωπαϊκό ένταλμα και τελικά συνελήφθη στα Ιωάννινα.

Σε άλλη υπόθεση, Άγγλος καθηγητής πληροφορικής επιτέθηκε ηλεκτρονικά από την Κρήτη κατά μεγάλου τραπεζικού οργανισμού του εξωτερικού.

"Προχώρησε δηλαδή σε υποκλοπή πληροφοριών, άλλαξε μέχρι και τη χρηματιστηριακή τιμή του οργανισμού και τον δυσφήμισε στο Διαδίκτυο.

Μέχρι να συλληφθεί στην Κρήτη, η ζημιά που προκάλεσε στον οργανισμό ήταν ανυπολόγιστη" σημείωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης.

 
back to top

back to top