Ιδρύεται Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Picture
Τους πρώτους τριάντα τρεις φοιτητές της θα υποδεχθεί το Σεπτέμβριο του 2013 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην αίθουσα...
Συγκλήτου, στην Πανεπιστημιούπολη, για την έναρξη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι μία προσπάθεια δεκαπέντε περίπου χρόνων έχει φτάσει στο τέλος της.

«Η πρώτη συζήτηση για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής έγινε με τον τότε Υπουργό Παιδείας και Υγείας το 1998. Μετά από δεκαπέντε χρόνια φτάσαμε στο τέλος. Τον επόμενο Σεπτέμβριο 2013 θα πάρουμε τους πρώτους 30 Κύπριους φοιτητές και τους πρώτους τρεις Ελλαδίτες φοιτητές. Και κάθε χρόνο θα προσθέτουμε άλλους πέντε Κύπριους», πρόσθεσε.

Πριν δύο περίπου μήνες, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, ολοκληρώθηκε και η εκλογή των δύο πρώτων καθηγητών της Ιατρικής Σχολής. «Του Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή Ανδρέα Αδάμ και του Διευθυντή Σπουδών της Φάσης ΙΙΙ (Κλινικές Σπουδές) της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Ζαχαρία Ζαχαρίου.

Έχουν δουλέψει στις καλύτερες ιατρικές σχολές του κόσμου, έχουν εργαστεί σε πολύ διάσημα Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία», συμπλήρωσε.Είπε, επίσης, ότι προσθέτοντας την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην ουσία αυξάνεται κατά πολύ η ερευνητική δύναμη πυρός του Πανεπιστημίου.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, σε δήλωση του, είπε ότι θα χρειαστεί πολύ σκληρή δουλειά για να προχωρήσει η Ιατρική Σχολή, αλλά είναι ένα έργο το οποίο είναι πολύ αξιόλογο και το οποίο θα το φέρουν σε αίσιο τέλος.

Ο Διευθυντή Σπουδών της Φάσης ΙΙΙ (Κλινικές Σπουδές) της Ιατρικής Σχολής, σε δήλωση του, είπε ότι η Ιατρική Σχολή στην Κύπρο θα προσφέρει σε δύο απόψεις της κοινωνικής ζωής της Κύπρου.

Η πρώτη άποψη, είπε, είναι ότι θα αναβαθμίσουν την ιατρική περίθαλψη της Κύπρου.

«Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην πατρίδα μας, αλλά συνήθως οι ιατρικές σχολές είναι ένα κίνητρο και για οικονομική ανάπτυξη και ελπίζω ότι αυτό το κίνητρο θα έλθει οπωσδήποτε στην Κύπρο και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αντίθετα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν το πτυχίο θα είναι της Γενικής Ιατρικής ή αν θα αναπτυχθούν και κάποιες υποειδικότητες που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο , ο κ. Αδάμ είπε ότι σε όλες τις ιατρικές σχολές το πρώτο πτυχίο είναι ένα βασικό πτυχίο εκπαίδευσης στην ιατρική, ενώ η υποειδίκευση γίνεται μετά.

«Πράγματι, υπάρχουν κάποιες ειδικότητες, οι οποίες δεν είναι στο σημείο που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της Κύπρου σε αυτό το στάδιο. Η Ιατρική Σχολή θα συμβάλει στην κάλυψη κενών και στην εξύψωση του επίπεδου περίθαλψης, ώστε να μπορούν οι Κύπριοι ασθενής να έχουν φροντίδα στην Κύπρο. Και αυτό στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα γλιτώσει πάρα πολλά λεφτά στο κράτος, γιατί θα καλύπτονται οι ανάγκες τους εδώ», συμπλήρωσε.


Πηγή: newsnow.gr
Επιμέλεια : Γιάννης Μανώλογλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top