8 Μαρτίου: Ημέρα της Γυναίκας


Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες καθώς σήμερα 8/3 είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Ανθοδέσμες, αρώματα, κοσμήματα και άλλα πλαισιώνουν την ημέρα αυτή. Ωστόσο η Ημέρα της Γυναίκας είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Μπορεί σήμερα να γιορτάζεται ως εκτίμηση και σεβασμός προς το γυναικείο φύλο με δώρα και φρου φρου, ξεκίνησε όμως βασισμένη σε ένα πολιτικό υπόβαθρο όπου οι γυναίκες θέλησαν να διεκδικήσουν τίποτα άλλο παρά τα δικαιώματά τους.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 στην Νέα Υόρκη εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν σε μια προσπάθειά τους να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 1909 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας μετά από πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν, ο οποίος και καθιερώνει την 8η ημέρα του Μάρτη ως επίσημη αργία.

Από το 1975 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η 8η Μαρτίου έχει επικρατήσει ως η μέρα της Γυναίκας με θέμα την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top