Η γραφειοκρατία (τι πρωτότυπο!) αφήνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χωρίς θέρμανση!


Picture
Μπορεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να έχει στα ταμεία του 3,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο πετρέλαιο δεν μπορεί να προμηθευτεί, προς το παρόν τουλάχιστον! Κι αυτό γιατί δεν έχει...
εγκριθεί ακόμα ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς από το Υπουργείο Παιδείας και δεν μπορεί επομένως να γίνει εκταμίευση χρημάτων για θέρμανση.

Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες φοιτητές, κυρίως αυτοί της Σχολής Θετικών Επιστημών, κάνουν αυτές τις ημέρες μάθημα σε κρύες αίθουσες, φορώντας… τα μπουφάν τους, όπως και οι διδάσκοντες και διαμαρτύρονται γι’ αυτό! Πάντως, το θέμα θα διευθετηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

«Δεμένα» είναι τα χέρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσον αφορά την εκταμίευση χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, αφού καθυστέρησε η έγκριση του προϋπολογισμού του για τη νέα χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό συνέβη γιατί, για να αποσταλεί ο προϋπολογισμός στο Υπουργείο, απαιτούνταν πρώτα η έγκρισή του από το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος. Το Υπουργείο άργησε να εκδώσει το ΦΕΚ για το Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Έτσι, το Συμβούλιο ανέλαβε καθήκοντα αργά, στις 19 Φεβρουαρίου και έκανε την πρώτη του συνεδρίαση στις 22 του μήνα, οπότε και ενέκρινε με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών τον προϋπολογισμό, ο οποίος απεστάλη χθες το πρωί στο Υπουργείο!

Αν το Υπουργείο Παιδείας δεν καθυστερήσει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, το αργότερο σε μία εβδομάδα θα αρχίσει η εκτέλεσή του και θα καταστεί δυνατό να εκταμιευθούν τα χρήματα που ζητά ο προμηθευτής για να γεμίσει τις δεξαμενές του Πανεπιστημίου με πετρέλαιο θέρμανσης. Ως τότε, απαιτείται υπομονή απ’ όλους…

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Σύγκλητος δεν έχει πλέον αρμοδιότητα όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Αυτή περιέρχεται στα νεοσύστατα Συμβούλια Διοίκησης, χωρίς την έγκριση των οποίων εκτέλεση του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων δεν γίνεται.

Τον προϋπολογισμό βέβαια εξακολουθεί να συντάσσει η Πρυτανεία, η οποία τον υποβάλει στο Συμβούλιο προς έγκριση.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τελευταία φορά έγινε προμήθεια πετρελαίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Το τελευταίο δίμηνο δεν ήταν δυνατό να γίνει νέα προμήθεια, επειδή δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού από την αρχή της χρονιάς είμαστε χωρίς προϋπολογισμό. Αν αυτός δεν εγκριθεί, όπου τελειώνει το πετρέλαιο δεν μπορούμε να το αναπληρώσουμε», τόνισε χθες ο Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης.

Βέβαια, για να μην χρειαστεί να κλείσει το ίδρυμα λόγω έλλειψης θέρμανσης, ο προμηθευτής δάνεισε στο Πανεπιστήμιο μία ποσότητα πετρελαίου μέσα στη νέα χρονιά, όμως για να συνεχίσει να δίνει πετρέλαιο χρειάζεται διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθεί εγκαίρως. Προς το παρόν, το πετρέλαιο έχει τελειώσει στα κτίρια της Σχολής Θετικών Επιστημών. Τα υπόλοιπα θερμαίνονται σχεδόν κανονικά.

Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρήθηκαν πάντως και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας μας, όπως αυτό της Θράκης, το οποίο λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης υποχρεώθηκε να βάλει «λουκέτο» για δύο εβδομάδες!

Πηγή: proinoslogos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top