Ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

Όσο κι αν γκρινιάζουμε για την ποιότητα της Παιδείας στη χώρα μας, ισπανική μελέτη κατατάσσει... πέντε ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα καλύτερα του κόσμου. Η μελέτη που παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης περιλαμβάνει πέντε ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό, ΕΜΠ, Κρήτης, Πατρών) να βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. 

Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%, ενώ άλλα τρία πανεπιστήμια (Αιγαίου, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης. Επιπλέον άλλα επτά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης, ΟΠΑ, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Πειραιώς, Ανοικτό και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Τα κριτήρια της ισπανικής έρευνας με την ονομασία «webometrics»

- Τον συνολικό αριθμό ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Πρόκειται για το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων.


- Την προσπάθεια «για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας» που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες (15% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Την ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος» που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές. Αυτές οι συνδέσεις «φωτογραφίζουν» το κύρος, την ακαδημαϊκή επίδοση, την αξία της πληροφορίας και το αξιόχρηστο των υπηρεσιών (50% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Τις επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Δεν αξιολογείται ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων, αλλά μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.

επιμέλεια Σωκράτης Μπιμπλιτζής
πηγή www.newsnow.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top