Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ανακοινώθηκαν οι επιτυχόντες για το 2013-2014

Picture
Η συζήτηση γύρω από το φλέγον ζήτημα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών του ΔΠΘ κυριάρχησε στη χθεσινή Σύγκλητο των πρυτανικών αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, που...
ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί της. Οι πρυτάνεις κλήθηκαν να εφαρμόσουν το ν+2 και να απομακρύνουν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί το χρόνο παραμονής τους στις φοιτητικές εστίες και τη θέση τους να πάρουν πρωτοετείς. Περίπου 15 δωμάτια στην Ξάνθη και άλλα τόσα περίπου στην Κομοτηνή θα πρέπει να αδειάσουν στο πλαίσιο εφαρμογής του ν+2, ωστόσο οι φοιτητές ξεκαθάρισαν στους Πρυτάνεις ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποχωρήσουν από τα δωμάτια και να νοικιάσουν κάποιο διαμέρισμα. Στον αντίποδα γονείς πρωτοετών έχουν εκφράσει τα παράπονα τους και ζητούν την απομάκρυνση των φοιτητών, που έχουν συμπληρώσει το χρόνο παραμονής, από τις εστίες.

Παρουσία φοιτητών οι πρυτάνεις κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις, ωστόσο η συζήτηση του θέματος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση φοιτητή που μίλησε σε υψηλούς τόνους στον πρύτανη Κ. Ρέμελη. Παρά το γεγονός ότι, αργότερα του ζήτησε συγγνώμη, η Σύγκλητος αποφάσισε να διακόψει τις εργασίες της. Εκτός αυτού αποφασίστηκε να γίνει μία συνάντηση το επόμενο διάστημα μεταξύ πρυτανικών αρχών και φοιτητών, προκειμένου να συζητηθούν με τη συμμετοχή φοιτητών και εκπροσώπων από την Ξάνθη τα ζητήματα της στέγασης και της σίτισης. Πάντως οι φοιτητές κατέθεσαν προτάσεις, μία από τις οποίες αφορούσε στην περικοπή ερευνητικού προγράμματος και με τα χρήματα να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης έστω προσωρινά, των φοιτητών που ενώ τη δικαιούνται δεν μπορούν να την έχουν.

Την ίδια ώρα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί με το Σύλλογο Οικότροφων της Ξάνθης πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΔΠΘ στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής με αφορμή την ελλιπή, όπως τη χαρακτήρισαν, φοιτητική μέριμνα που οδηγείται σε πλήρη κατάργηση, το οξυμένο ζήτημα της σίτισης- στέγασης και των μεταφορών.

Τα αιτήματα που έθεσαν οι φοιτητές: Κανένας φοιτητής να μην ξεσπιτωθεί. Άμεση ανέγερση νέων εστιών. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 € σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις, Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ σε όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Καμία λέσχη σίτισης να μην κλείσει. Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν». Να μην ισχύσει το ν+2. Πλήρη φοιτητικά δικαιώματα για όσο χρόνο διαρκούν οι σπουδές (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα). 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία. Όσο πετρέλαιο χρειάζεται ώστε τα δωμάτια να είναι ζεστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αύξηση των δρομολογίων για να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Ούτε λόγος για αντίτιμο.

Πηγή: xronos.gr

 
back to top

back to top