«Ευθύνη της πολιτείας ο εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης»

«Η κρίση ανέδειξε όλες τις ανεπάρκειές μας. Περισσότερο κι από οικονομική, είναι μια κρίση ταυτότητας, προσανατολισμού, αξιών. Φοβηθήκαμε.



Βλέπουμε τα παιδιά μας έτοιμα να εγκαταλείψουν τη χώρα, αντιμέτωπα με μια Ελλάδα πιο φτωχή, πιο μίζερη από εκείνη στην οποία μεγαλώσαμε εμείς. Αν υπάρχει, όμως, ένας τρόπος για να σταθούμε μεταξύ των πρωτοπόρων του 21ου αιώνα, δεν είναι άλλος από το να στηρίξουμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα, τον πιο σημαντικό παραγωγικό συντελεστή. Αυτός είναι και ο δικός μας θεμελιώδης σκοπός: να προσφέρουμε το έδαφος για να ευδοκιμήσει το έμψυχο δυναμικό μας, ώστε να μην καταδικαστεί η χώρα σε μαρασμό».
Τα λόγια ανήκουν στον Γιάννη Τροχόπουλο, πρώην διευθυντή της βιβλιοθήκης-πρότυπο της Βέροιας και σημερινό επικεφαλής τού υπό ανέγερση Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου, όπως ακούστηκαν χθες σ' ένα κατάμεστο Ζάππειο, την ώρα που προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη τα σχέδια του Ρέντζο Πιάνο για τους τρεις πυλώνες του Κέντρου που ώς το 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί: το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα, και τα δύο υπερσύγχρονα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Κέντρο Επισκεπτών
Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Τροχόπουλος, στο εργοτάξιο, που εδώ και μήνες αναπτύσσεται στον παλιό Ιππόδρομο του Φαλήρου, θα λειτουργήσει σύντομα ένα Κέντρο Επισκεπτών, στη δημιουργία του οποίου έχουν συμβάλει προπτυχιακοί φοιτητές των εγχώριων αρχιτεκτονικών σχολών, ώστε να συμμετέχουν οι πολίτες στην εμπειρία της κατασκευής των έργων που θα προικίσουν με «τρομακτικές δυνατότητες» τη χώρα και με τα οποία η πρωτεύουσα θα «τεντωθεί ώς τη θάλασσα», αποκτώντας μια πολύτιμη ανάσα ζωής.

Το κόστος των εργασιών, ανειλημμένο εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα Νιάρχου, αγγίζει τα 588 εκατ. ευρώ, αλλά με το που θα ολοκληρωθεί το Κέντρο Πολιτισμού η πλήρης λειτουργία και διαχείρισή του θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο. Τι ασφαλιστικές δικλίδες υπάρχουν ότι η πολιτεία θα σταθεί στο ύψος αυτής της αποστολής; «Πρέπει και το κράτος ν' αναλάβει τις ευθύνες του» ήταν η απάντηση του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος: «Αν λειτουργήσουν όλα σωστά και υπάρξει οικονομικό πρόβλημα, κάποια λύση θα βρεθεί. Αν όμως το ελληνικό κράτος δεν καταφέρει να "τρέξει" τους παραπάνω πυλώνες, σίγουρα το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Πρέπει ν' αναλάβει κι αυτό τις ευθύνες του. Δεν εξαρτώνται όμως όλα από τα χρήματα. Εξαρτώνται και από την κοινωνία, από την πίεση που θα 'ρθει από τα κάτω...».
Ειδικά ως προς τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, που προορίζεται να λειτουργεί και ως δημόσια-δανειστική και ως ερευνητικό κέντρο ικανό να καλύψει κάθε βιβλιογραφική ανάγκη φοιτητών κι επιστημόνων, η πρόκληση είναι όντως τεράστια. Πώς θα εκσυγχρονιστεί αυτός ο θεσμός που κρατά από το 1832 αλλά ουδέποτε ανοίχτηκε προς την κοινωνία; Ακέφαλο από το 2005, το εθνικό μας θησαυροφυλάκιο στενάζει κάτω από το βάρος της ανυποληψίας, έχοντας λειτουργήσει επί δεκαετίες με τη λογική ενός εσωστρεφούς, ιδιωτικού μουσείου ή ακόμα χειρότερα ως μια απέραντη αποθήκη εντύπων.
Οσο για την κοινωνία, αμάθητη στην έρευνα και στερημένη από ένα οργανωμένο δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών, ουδέποτε πίεσε τους πολιτικούς της εκπροσώπους για ν' ανατρέψουν αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Πάλι καλά που μόλις διορίστηκε νέο εφορευτικό συμβούλιο στην ΕΒΕ, υπό την προεδρία του Σταύρου Ζουμπουλάκη, ώστε ν' αρχίσουν να αίρονται κάποιες βασικές εκκρεμότητες - από την προκήρυξη θέσης διευθυντή μέχρι την επιλογή του τι θα μεταφερθεί στη νέα έδρα της και τι θα παραμείνει στο ιστορικό κτήριο της Πανεπιστημίου.

Πηγή:enet.gr
Επιμέλεια:Θάλεια Χαλεπλίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top