Τι εισοδήματα είχαν άλλοτε οι άνθρωποι.

Οι επιχορηγήσεις που έπαιρναν άλλοτε οι βασιλείς και γενικά οι βασιλικές οικογένειες ήταν κατά πολύ μικρότερες από τα εισοδήματα των μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και τραπεζιτών της νεότερης εποχής. Ένα ιδιαίτερα επικερδές επάγγελμα ήταν αυτό του στρατιωτικού. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί διοικητές των επαρχιών έπαιρναν πάνω από 60.000 φράγκα ετησίως. Ανάλογοι ήταν και οι μισθοί των στρατιωτών. Ας σημειωθεί ότι με ένα φράγκο μπορούσε ένας άνθρωπος του λαού να ζήσει μια εβδομάδα.
Οι μισθοί των δικαστών και των άλλων διοικητικών λειτουργών του κράτους ήταν ανάλογοι με αυτούς των συναδέλφων τους των αρχών του 20ου αιώνα. Με τη διαφορά ότι κατά το Μεσαίωνα η διαφθορά και η δωροδοκία των δικαστών ήταν πολύ συνηθισμένη. Κάθε κατηγορούμενος μπορούσε, κατά την εποχή εκείνη με μερικά δώρα και μερικά κοτόπουλα να εξασφαλίσει την εύνοια του δικαστή.
Πολύ περισσότερα κέρδιζαν αυτοί που εξασκούσαν ελεύθερα επαγγέλματα. Επίσης όλοι οι γιατροί και ιδιαίτερα οι χειρούργοι ακριβοπληρώνονταν. Η ακριβότερη επέμβαση όλων των εποχών θεωρείται η εγχείρηση που έκανε ο Λουδοβίκος 14ος για ένα συρίγγιο και η οποία πληρώθηκε 1.500.000 φράγκα. Οι δικηγόροι πληρώνονταν με την ημέρα και αναλόγως του ζώου ( αλόγου ή μουλαριού) που χρησιμοποιούσαν για να πηγαίνουν στο δικαστήριο. Πολλοί δικηγόροι για να αυξήσουν τα έσοδα τους επιδίδονταν σε εμπορικές και τραπεζιτικές επιχειρήσεις. Από τον 18ο αιώνα και μετά, οι δικηγόροι άρχισαν να διορίζονται και σε ανώτερα κρατικά αξιώματα, πράγμα όμως που τους ζημίωνε πολύ αφού δεν μπορούσαν να ασκήσουν το επάγγελμα τους.  Πηγή: Περιοδικό "Οικογένεια" Ιούλιος 1928.

 
back to top

back to top