Το σήμα έδωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κων/νος Αρβανιτόπουλος ανοίγοντας παράθυρο για αλλαγές στην πρόταση για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ΑΕΙ αλλά και σε βουλευτές.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Αρβανιτόπουλος προέτρεψε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να αναζητήσουν πόρους από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. χορηγίες) και να προσελκύσουν, δημιουργώντας αγγλόφωνα τμήματα, ξένους φοιτητές έναντι διδάκτρων.
Πρόκειται για αναμενόμενο βήμα λόγω της οξύτατης δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την πλήρη εξάρτηση των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, με βάση τον ΟΟΣΑ, οι πόροι των ελληνικών ΑΕΙ είναι κρατικοί κατά το 97,9%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ προανήγγειλε αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά». Η αρχή έγινε με την αναφορά του ότι εξετάζεται το Τμήμα Οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να μη μεταφερθεί στις Σέρρες. Επίσης, το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης αναμένεται να παραμείνει στη Χίο, όπου θα δημιουργηθεί πολυτεχνική σχολή. Ταυτόχρονα, από το υπουργείο μελετάται η ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών τουριστικού μάνατζμεντ, καθώς τα υπάρχοντα τμήματα των ΤΕΙ καταργούνται και θα αποτελέσουν κατευθύνσεις στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Ομως, αυτές οι αλλαγές θα είναι μόνο η αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό εξέταση είναι το σχέδιο για μετακίνηση πολλών τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προς τις Σέρρες και του ΤΕΙ Πατρών στο Μεσολόγγι. Εάν προκριθεί η αρχική πρόταση του υπ. Παιδείας, προς τις Σέρρες θα πρέπει να μετακινηθούν τμήματα με 6.133 εγγεγραμμένους φοιτητές και προς το Μεσολόγγι με 5.284 φοιτητές. Από τον κύριο κορμό του σχεδιασμού εκτιμάται ότι θα μείνει άτρωτη η ενίσχυση της Λαμίας με 2.416 φοιτητές, από τμήματα που λειτουργούν σήμερα σε Λάρισα και Χαλκίδα.
Επίσης, το υπουργείο εξετάζει ρυθμίσεις ευνοϊκές για τους φοιτητές, όπως π.χ. η πρόβλεψη όσοι φοιτητές των ΤΕΙ βρίσκονται στην πτυχιακή εργασία και το τμήμα τους απορροφάται από άλλο να πάρουν το πτυχίο τους από τη σχολή στην οποία εισήχθησαν. Αντίθετα, χθες δεν εξειδικεύθηκε η ρύθμιση για χορήγηση επιδόματος σε όσους φοιτητές θα αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 31.528 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ τα οποία μετακινούνται από τη σημερινή τους έδρα. Το υπουργείο αναμένει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επί του σχεδίου «Αθηνά» -πιθανότατα οι προτάσεις των κυβερνητικών εταίρων να αποτελέσουν «όχημα» για αλλαγές επί του αρχικού σχεδίου-, ώστε οι τελικές αποφάσεις να οριστικοποιηθούν πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου.
Πηγή: Καθημερινή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου