Φοιτητής έλυσε το πρόβλημα του κέτσαπ!


0

Ένας προδιδακτορικός φοιτητής του MIT, ο David Smith, μαζί με την ομάδα του, ασχολήθηκε με το πρόβλημα που θέλει το κέτσαπ να έχει κολλήσει στον πάτο και τα τοιχώματα του γυάλινου μπουκαλιού που είχε ως αποτέλεσμα τις τιτάνιες προσπάθειες "χτυπήματος" του μπουκαλιού για να βγει, και βρήκε τη λύση! Παρασκεύασε ένα...υγρό με το οποίο ραντίζει το μπουκάλι δημιουργώντας μία επίστρωση στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα το κέτσαπ να ρέει χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα. Μέχρι και την τελευταία σταγόνα!

O Smith, αλλά και οι συμφοιτητές του που είναι μηχανολόγοι και επιστήμονες της νανοτεχνολογίας, ονόμασαν την εφεύρεσή τους LiquiGlide. Περιγράφεται ως «δομημένο υγρό» με το οποίο μπορούν να ψεκάσουν μία επιφάνεια. Στην επιφάνεια αυτή, το LiquiGlide κολλάει σαν στερεό, αλλά προσφέρει την αναγκαία λίπανση, σαν να ήταν υγρό που νικάει εν τέλει το «πεισματάρικο» κέτσαπ.

Θα αναρωτιέστε βέβαια τι δουλειά έχουν οι μηχανολόγοι και οι επιστήμονες της νανοτεχνολογίας του MIT με το κέτσαπ, αλλά κάπως έτσι γίνονται οι μεγάλες ανακαλύψεις. Ο αρχικός τους στόχος ήταν να ασχοληθούν με μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τα ιζήματα στους πετρελαϊκούς αγωγούς, οπότε το κέτσαπ τους προέκυψε εκ παραδρομής, όταν δοκίμαζαν την επινόησή τους σε μικρότερης κλίμακας αντικείμενα.

Οι φοιτητές κέρδισαν τον Διαγωνισμό Δημιουργικότητας του MIT και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με βιομηχανίες που κατασκευάζουν συσκευασίες για διάφορα προϊόντα ώστε να χρησιμοποιήσουν το υλικό. Βέβαια, πριν πάρουμε την χαρά να βλέπουμε το κέτσαπ να ρέει με αυτό τον ιδανικό τρόπο πάνω από την μακαρονάδα μας, θα πρέπει το προϊόν να πάρει έγκριση από τους διάφορους οργανισμούς, ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν είναι επιβλαβές για την υγεία. Υπολογίζεται πάντως πως με το LiuqiGlide θα περισωθούν πολλά εκατομμύρια τόνοι φαγητού που αυτή τη στιγμή μένει αχρηστευμένο μέσα στα γυάλινα μπουκάλια και τα βάζα.

Πηγή : neopolis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top