Ο καρκίνος χρόνια δεν κοιτά


Ολοένα και περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος χρόνια δεν κοιτά

Ολοένα και περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, καθώς τα περιστατικά αυξάνονται κατακόρυφα χρόνο με τον χρόνο σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Ερευνητές από το νοσοκομείο Seattle Children's Hospital και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κατέδειξαν ότι τα περιστατικά απεγνωσμένου καρκίνου του μαστού αυξάνονταν σε ποσοστό 2% χρόνο με τον χρόνο στο χρονικό διάστημα 1976-2009.
Μία στις 173 γυναίκες κάτω των 40 ετών, εμφανίζει την επάρατη νόσο και μάλιστα οι επιστήμονες ανησυχούν διότι το ποσοστό αυτό φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς. "Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτή η μορφή καρκίνου εμφανίζει τέτοια δραματική αύξηση, αλλά πιστεύουμε ότι παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής και κάποιοι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες", τόνισε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Ρεμπέκα Τζόνσον.
Η υπερφαγία, οι κακής ποιότητας τροφές, η έλλειψη άσκησης καθώς και οι ορμονικές διαταραχές είναι μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε νεαρή ηλικία. Η Δρ. Τζόνσον προσέθεσε ακόμα, ότι το κόκκινο κρέας ή τα πλαστικά σκεύη για παράδειγμα μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες και αντίστοιχα τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους. 
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, από όπου βρήκαν ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα διαγνωσμένα περιστατικά καρκίνου ήταν σε γυναίκες της μέσης και της τρίτης ηλικίας. Παρόλα αυτά άξια σημασίας είναι τα νούμερα για τις νεότερες γυναίκες κάτω των 40 ετών , η αντιστοιχία 1 /65.000 γυναίκες το 1976 έπεσε στο 1/34.000 γυναίκες το 2009.
Η αύξηση αφορούσε κυρίως ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, που σχετίζονταν με τα επίπεδα οιστρογόνων πράγμα που είναι ελπιδοφόρο σύμφωνα με του επιστήμονες καθώς πρόκειται για καρκίνους που θεραπεύονται ευκολότερα και έχουν αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης.

Πηγή:news.gr
Επιμέλεια:Θάλεια Χαλεπλίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top