Ανακαλύφθηκε η νέα Γη


Ανακαλύφθηκε η νέα Γη




Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν οι αστρονόμοι προβλέψουν ότι θα βρεθεί ένας πλανήτη σαν τη Γη κάποια στιγμή το 2013, το κατόρθωμα μπορεί να έχει ήδη γίνει.

Την εβδομάδα που πέρασε επιστήμονες ανακοίνωσαν στην 221η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας ότι το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει βρει έναν πλανήτη «υπερ-Γη», του οποίου η ακτίνα είναι 1,5 φορές μεγαλύτερη από τη δική μας.



Είναι στην κατοικήσιμη ζώνη, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο μας και ενδεχομένως να περιέχει νερό. Το space.com τον αποκαλεί «τον πλανήτη με την μεγαλύτερη ομοιότητα με τη Γη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί" έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

"Αυτό ήταν πολύ συναρπαστικό, επειδή είναι ο πρώτος πλανήτης σαν τη Γη στην κατοικήσιμη ζώνη ενός αστέρα σαν τον ήλιο μας», λέει ένας αστρονόμος του Κέπλερ. Ο παρόμοιος με τη Γη πλανήτης περιφέρεται γύρω από ένα G-τύπου αστέρι, που είναι σχεδόν τόσο καυτό όπως ο ήλιος μας, μία φορά κάθε 242 ημέρες. «Είναι μια μεγάλη υπόθεση», προσθέτει ο αστροφυσικός. Ο πλανήτης ονομάζεται KOI 172.02. "Είναι σίγουρα ένας καλός υποψήφιος για τη ζωή."

Η είδηση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από ανακοίνωση των αστρονόμων πως υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα περίπου 17 δισεκατομμυρία πλανήτες στο μέγεθος της Γης στον Γαλαξία μας.

 
back to top

back to top