Αυτό είναι το τελικό (;) σχέδιο "Αθηνά"


Picture
Μετά τις διαμαρτυρίες, τις πορείες και τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμοδία Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το...
τελικό σχέδιο «Αθηνά» για τις συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το σχέδιο Αθηνά θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Καταρχήν τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών του 2013 δεν θα είναι τελικά ήταν 386 -249 στα πανεπιστήμια και 137 στα ΤΕΙ, αλλά 384 -250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ!

Πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο αρχικό σχέδιο Αθηνά του υπουργείου Παιδείας και έγιναν βελτιώσεις με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων φοιτητών από πόλη σε πόλη.

Οι Σχολές Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που δημιουργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά θα έχουν τρία τμήματα:
  1. Γεωπονίας (με κατευθύνσεις Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αγροτικής Ανάπτυξης),
  2. Τεχνολογίας Τροφίμων,
  3. Διατροφής και Διαιτολογίας

Σε τρία Τμήματα Μηχανολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Κρήτης, στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας δημιουργούνται οι κατευθύνσεις: Ενεργειακού Μηχανολόγου Μηχανικού και Κασκευαστικού Μηχανολόγου Μηχανικού.

Στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δημιουργείται πέραν της Δημόσιας Υγείας η κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας.

Σε δύο Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας δημιουργείται κατεύθυνση Γεωπληροφορικής.

Τα Τμήματα Αυτοματισμού περνούν σε καθεστώς μεταβατικότητας μέχρι να αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται στα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, καθώς κρίθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο του Αυτοματισμού πρέπει να καλύπτεται στα προγράμματα σπουδών και των τριών τμημάτων.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μείωση σημαντικού αριθμού φοιτητών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα εξακολουθούν να λειτουργούν στην ίδια πόλη ως τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και στη συνέχεια θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα.

Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο, γεγονός που συντελεί σημαντικά στη μείωση των μετακινήσεων, αν και ουσιαστικά θα μείνει μόνο με 14 από τα 23 συνολικά τμήματά του.

Το ΤΕΙ Σερρών θα εντάξει τα τμήματα που λειτουργούν στην Κατερίνη και στο Κιλκίς και θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι φοιτητές τριών ΤΕΙ θα μετακινηθούν σε μακρινές πόλεις:
286 φοιτητές από το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στις Σέρρες μετακινούνται στο ομώνυμο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, 139 από το τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στα Νέα Μουδανιά πάνε Μεσολόγγι και 347 από το τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ζακύνθου στο αντίστοιχο του ΤΕΙ Αθήνας.

Δείτε σε σχήματα την τελική πρόταση στο σχέδιο Αθηνά (κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση):
Picture
Picture
Picture
Πηγή: fimes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top

back to top